Vork en Mes

Friday, June 29, 2007

Baby moet leren kauwen

Baby's zijn beter af als ze geen gepureerde fruit- of groentepap met een lepeltje uit een potje krijgen. Dat zegt Gill Rapley, specialist kinderverzorging bij Unicef. Volgens hem kan men kinderen beter enkele maanden melk geven en hen dan in één keer laten overschakelen op vaster voedsel. Kinderen moeten zichzelf volgens Rapley op vroegere leeftijd leren voeden, want kauwen is goed voor hen.


Unicef heeft vooral zware kritiek op de multinationals, die met grote reclamebudgetten het gebruik van potjesvoeding promoten. Maar volgens Unicef toont wetenschappelijk onderzoek aan dat een baby tijdens de eerste zes maanden van zijn leven niets anders nodig dan melk. “Daarna kan de baby zichzelf leren voeden met de vingers,” aldus de organisatie. “Op voorwaarde dat hij rechtop zit en een volwassene toezicht houdt.”


De waarschuwing van Unicef volgt op de razendsnelle toename van de verkoop van pureevoedsel. Het assortiment blijft groeien en er wordt steeds meer nadruk gelegd op organische en gezonde ingrediënten. De sector stelt dat potjesvoeding volledig is afgestemd op de behoefte van het kind. Aan de kwaliteit van potjesvoeding kunnen volgens een woordvoerder van Nutricia België zelfs niet tippen.


Nutricia stelt dat de Belgische vereniging van kinderartsen in zijn adviezen altijd heeft gesteld dat potjesvoeding vanaf vier maanden perfect mogelijk is. Volgens de woordvoerder van het voedingsbedrijf wil Unicef met deze waarschuwing vooral borstvoeding promoten. Het bedrijf zegt daar geen enkel probleem mee te hebben, aangezien borstvoeding de allerbeste voeding blijft. “Maar wie hier niet voor kiest, mag vanaf vier maanden met een gerust geweten potjesvoeding geven,” wordt er aan toegevoegd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home