Vork en Mes

Saturday, May 19, 2007

Op weg naar recordproductie graan

De wereldwijde graanproductie is goed op weg om dit jaar een recordopbrengst van ruim twee miljard ton te bereiken. Dat stelt de Food & Agriculture Organisation (FAO). Er wordt een productiestijging met 4,8 procent verwacht in vergelijking met vorig jaar. Omdat de voorraden zich op het laagste niveau in twintig jaar bevinden, zal het totale aanbod echter amper volstaan om aan de stijgende vraag te voldoen.


Hoewel het aanbod in heel wat landen met voedselproblemen is gestegen, blijven volgens de FAO 33 landen balanceren op de rand van het hongerprobleem. Zo is noodhulp nodig in Bolivië, waar de gewassen geteisterd werden door droogte en hevige regenval. Daarnaast blijven ook Noord-Korea, Somalië en Zimbabwe blijven met grote voedselproblemen geconfronteerd worden.


De tarweoogst zou volgens de prognoses dit jaar uitkomen op 621 miljoen ton, dat is vier procent meer dan een jaar geleden. De rijstopbrengst zou net zoals in het recordjaar 2005 zo'n 422 miljoen ton kunnen bedragen. Alle andere granen zouden samen goed zijn voor iets meer dan een miljard ton, waarbij maïs een aandeel scoort van 70 procent. De meeste graansoorten zijn het voorbije jaar ook sterk gestegen in prijs.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home