Vork en Mes

Saturday, April 28, 2007

Zware rekening dreigt voor bierkartel

De Nederlandse brouwerijen Heineken, Bavaria en Grolsch hebben van Europees Commissaris voor mededinging Neelie Kroes een gezamenlijke boete van 273 miljoen euro gekregen. In het dossier kwam ook de naam van InBev voor, maar omdat de Belgisch-Braziliaanse biergroep de kartelpraktijken had blootgelegd, kwam ze zonder kleerscheuren vanaf. Maar de Nederlandse horeca-sector eist nu ook van InBev een schadevergoeding.


De vier brouwers hielden voor Neelie Kroes tijdens de tweede helft talrijke officieuze bijeenkomsten, waarop prijzen en prijsverhogingen op de Nederlanse biermarkt werden afgesproken. De Europese Commissie onderzoekt al jaren de kartelvorming op de Europese biermarkten. Dat bracht in het begin van dit decennium een kartel op de Belgische markt aan het licht. Daarbij waren het toenmalige Interbrew en Danone (Alken-Maes) betrokken.


Interbrew en Danone moesten toen een gezamenlijke boete van 91 miljoen euro betalen. In ruil voor een clementieregeling bekende de Belgische brouwer ook betrokken te zijn geweest bij kartels op andere Europese markten. Op basis van die informatie werden ook veroordelingen uitgesproken op de Franse en Luxemburgse markt. Een onderzoek in Italië leverde daarentegen niets op.


Het Nederlandse kartel dreigt er echter niet met een boete af te komen. Koninklijk Horeca Nederland heeft immers een miljoenenclaim in voorbereiding om ondernemers schadeloos te stellen. De boetes die door de Europese Commissie zijn opgelegd, bevestigen volgens de organisatie dat ondernemers te veel hebben betaald. Koninklijk Horeca Nederland benadrukt dat de brutoprijzen van de brouwerijen sindsdien nagenoeg nagenoeg hetzelfde zijn gebleven.


De huidige inkoopprijzen zijn volgens Horeca Nederland ook nu te hoog en in de afgelopen jaren niet verlaagd. Daarom worden de brouwerijen opgeroepen om de inkoopprijzen van bier onmiddellijk aan te passen. “De inkoopprijs van bier is voor een horecaondernemer even duur als de verkoopprijs bij supermarkten,” aldus de organisatie. Daarbij wordt erop gewezen dat 55 tot 70 procent van de bieromzet in de horeca contractgebonden is.


Koninklijk Horeca Nederland zal ook InBev een schadeclaim sturen. Dat de Belgische brouwgroep het onderzoek naar het kartel aan het rollen bracht, betekent volgens de organisatie niet dat InBev daarom minder schuld zou treffen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home