Minder fruitaanvoer op Veiling Haspengouw
De totale fruitaanvoer bij Veiling Haspengouw bedroeg het voorbije jaar 112.817 ton. Dat leverde een netto-omzet van 58,8 miljoen euro, tegenover 56,5 miljoen euro het jaar voordien. Dat komt overeen met een stijging van 4,05 procent. De stijging van de waarde van het verkochte fruit is volgens Veiling Haspengouw een gevolg van een kleinere aanvoer en een stijging van de middenprijs. De telers kregen dus meer geld voor minder aanvoer.
Hoewel de aanvoer van de appels met 9 procent daalde, steeg de waarde van de verkochte voorraden met 17 procent. De clubappel kanzi leverde de teler op de Veiling Haspengouw een gemiddelde prijs op van 0,75 euro per kilogram. Daarbij wordt gewag gemaakt van een behoorlijk succes, want voor een kilogram jonagold streek de teler slechts een gemiddelde prijs van 0,40 euro op.
Ook bij de peren werd een kleinere aanvoer gekoppeld aan een hogere middenprijs, maar die was duidelijk veel minder uitgesproken was dan die van de appelen. Bij de aardbeien werd daarentegen een aanvoerdaling 9 procent en een waardedaling van 21 procent opgetekend. De aanvoer van de kersen daalde met 12 procent tot 104 ton. De waarde van van de aanvoer steeg met 9 procent tot 226.935 euro.
Voor dit jaar plant Veiling Haspengouw de bouw van een koelcomplex voor peren met een capaciteit van 12 miljoen kilogram. Daarmee is een investering van 10 miljoen euro gemoeid. Daarnaast staat ook de installatie van een een sorteer- en verpakkingslijn voor peren met een capaciteit van 20.000 ton per jaar op het programma. Die lijnen zouden tegen september van volgend jaar operationeel moeten zijn.
De vooruitzichten voor dit jaar zijn genuanceerd. Veiling Haspengouw verwacht een goed jaar voor de appelen, maar heeft meer twijfels over de peren. Wellicht komt de prijs voor de Jonagold-appel volgend jaar hoger te liggen dan de prijs voor de Conférence-peer. Volgens Veiling Haspengouw zijn de telers te massaal overgestapt op de Conférence-teelt. Daardoor komt er een overaanbod. De Conférence-peer is bovendien sterk afhankelijk van de Russische markt en die is nu eenmaal zeer instabiel.
De bedrijfswinst van Veiling Haspengouw over het voorbije jaar bedroeg 370.077 euro. Dat is een daling met 165.000 euro tegenover het jaar voordien. Dat is volgens het veilingbestuur het gevolg van de gestegen bedrijfskosten. Die situeerden zich vooral bij de diensten en de diverse goederen. De directie wees er ook op dat Veiling Haspengouw vorig jaar 396.261 euro in onderzoek en ontwikkeling investeerde.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home