Vork en Mes

Saturday, April 28, 2007

Sodexho kiest voor scharreleieren

Het cateringbedrijf Sodexho schakelt om naar scharreleieren. Met deze maatregel houdt het bedrijf naar eigen zeggen niet alleen rekening met het welzijn van de kip, maar ook met de wensen van de klant. Uit onderzoek blijkt immers dat de consument liever geen eieren uit batterijkooien voorgeschoteld krijgt. Eerder beslisten ook Makro, Colruyt, Delhaize en Lidl om enkel nog scharreleieren aan te bieden.


Sodexho levert maaltijden aan scholen, universiteiten, ziekenhuizen, rusthuizen, verzorgingstehuizen, bedrijven en administraties. Daarbij worden per jaar ongeveer één miljoen eieren verbruikt. Sodexho is Belgisch marktleider noemt ethisch ondernemen één van zijn basisprincipes en stelt dat er binnen het bedrijf nauwgezet gewaakt wordt over de voedselveiligheid.


Vanaf 2012 verbiedt de Europese Unie de klassieke batterijkooien. De Belgische minimumnorm wordt dan de verrijkte kooi, tenzij de volgende federale regering een consensus bereikt voor een verscherping van de normen. Uit een studie van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek blijkt immers dat niet-kooisystemen verre van perfect zijn, maar globaal wel beter scoren op het vlak van dierenwelzijn.


Dierenrechtenorganisatie Gaia heeft Sodexho gefeliciteerd met zijn beslissing. De omschakeling bij Sodexho zorgt er volgens Gaia voor dat een breed publiek voortaan scharreleieren voorgeschoteld krijgt. De dierenrechtenorganisatie betreurt wel er voorlopig geen oplossing is voor de vloeibare eieren die Sodexho verwerkt. In Nederland zouden vloeibare scharreleieren wel vlot verkrijgbaar zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home