Vork en Mes

Saturday, April 28, 2007

Smiley voor hygiënische horecazaken

Vanaf volgend jaar kunnen horecazaken met een smiley uitpakken om duidelijk te maken dat ze een reeks hygiënische regels respecteren en dat hun maaltijden vers zijn. Dat heeft minister van volksgezondheid Rudy Demotte bekend gemaakt. Met het label wil minister Demotte de inspanningen van uitbaters in beeld brengen. Zaken die geen smiley hebben, zijn daarom niet minder goed, maar ze zullen wel vaker controle mogen verwachten.


Een onafhankelijke controledienst zal dan nagaan of de kandidaat recht heeft op het label, een sticker met een lachend gezichtje en een omhoog gerichte duim. Horeca-zaken die het label hebben gekregen, zullen gemiddeld dertig procent minder inspecties krijgen. Om de drie jaar zullen ze wel 300 euro moeten betalen voor de audit. Het label kan ook weer afgenomen worden als het Voedselagentschap bij een nieuwe controle een negatieve beoordeling geeft.


Het Belgische smileysysteem moet een positieve boodschap uitdragen en de autocontrole stimuleren. De initiatiefnemers hopen dat er sociale controle zal ontstaan, zodat de zaken zonder label ook moeite zullen doen om het label te krijgen. Op termijn wordt het principe mogelijk uitgebreid naar kruideniers en instellingen en ziekenhuizen. Denemarken en Nederland kennen ook smileys, maar geven daarbij ook negatieve quoteringen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home