Vork en Mes

Sunday, March 25, 2007

Coca-Cola moet naam laten vallen

Boliviaanse cocaboeren hebben de strijd aangebonden tegen het Amerikaanse frisdrankconcern Coca-Cola. De Bolivianen eisen dat de multinational niet langer gebruik maakt van de naam coca. De boeren zijn van mening dat Bolivia de naam van de cocaplant grondwettelijk zou moeten beschermen. Aan de Verenigde Naties werd gevraagd het cocablad uit de criminaliteitssfeer te halen.


Tot enkele jaren geleden zou het concern jaarlijks enkele tonnen bladeren hebben gekocht. Het groene cocablad geldt als mild pepmiddel. Bolivianen trekken er onder meer thee van. In de hooglanden van de Andes is het kauwen van coca overigens een eeuwenoud gebruik, waardoor in deze regio een beperkt coca-areaal legaal mag aangeplant worden. Uit de plant wordt echter ook cocaïne gewonnen.


Het Amerikaanse bedrijf werpt op het waardevolste en meest erkende merk ter wereld te zijn. Het concern maakt echter niet duidelijk of cocabladeren daadwerkelijk deel uitmaken van het uiterst geheime recept van de frisdrink. Bolivia heeft de cocaplant alvast uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home