Vork en Mes

Saturday, March 17, 2007

Zinksupplement herleidt sterfterisico kinderen

Een dagelijks zinksupplement doet het sterftericiso onder kinderen van één tot vier jaar met achttien procent dalen. Dat blijkt uit een test van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health in het Afrikaanse land Zanzibar. De studie toont verder aan dat zink bijdraagt tot de versterking van het immuunsysteem. Zinksupplementen zouden de frequentie aan longontsteking, malaria en diarree bij een armoedige bevolking doen dalen.


Zink is na ijzer één van de meest aanwezige elementen in het lichaam. "Er worden talloze fysiologische functies aan toegewezen en het wordt verondersteld essentieel te zijn voor de handhaving van een gezond immuniteitssysteem," aldus het magazine The Lancet. Het toedienen van zinksupplementen aan 42.546 kinderen leverde een daling van het sterftecijfer met zeven procent op, maar in de leeftijdscategorie tussen één en vier jaar liep die daling op tot achttien procent.


Volgens de onderzoekers is dit verschil wellicht te wijten aan het feit dat kinderen in de baarmoeder voor hun geboorte en door borstvoeding tijdens hun eerste levensjaar voldoende zink krijgen van hun moeder. Maar er wordt niet uitgesloten dat het verschil ook veroorzaakt wordt door het feit dat de kleinere kinderen lagere doses zink kregen toegediend. De wetenschappers stellen dat dit fenomeen nog verder onderzocht dient te worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home