Vork en Mes

Sunday, March 25, 2007

Meer groenten en fruit voor liefdadigheid

Van september 2005 tot augustus 2006 werden in Vlaanderen in totaal 4.576 ton groenten en fruit uit de markt. Daarvan werd 3,333,9 ton gebruikt voor dierenvoeding. De rest ging naar bemesting (648 ton), liefdadigheidsinstellingen (540,7 ton) en ziekenhuizen, rusthuizen, strafinrichtingen en vakantiekolonies (17,3 ton). Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister-president Yves Leterme.


Het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau probeert zoveel mogelijk producten aan liefdadigheidsinstellingen te geven. “Wekelijks worden de voedselbanken ingelicht over welke producten waar worden aangeboden,” aldus het kabinet. “Dit initiatief zal ook naar andere liefdadigheidsinstellingen en OCMW's worden uitgebreid.” Het uit de markt nemen van groenten en fruit is een marktondersteunende maatregel.


Er worden volgens minister-president Leterme sinds tien jaar veel minder groenten en fruit uit de markt genomen dan vroeger het geval was. In plaats van interventieprijzen kwamen er subsidies voor tuinders die gezamenlijk aan de kwaliteit en de afzet van hun producten werken. Dit systeem zal dit jaar volgens Yves Leterme verder aangepast worden om het ingehouden fruit en groenten zo optimaal mogelijk te benutten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home