Vork en Mes

Sunday, September 03, 2006

Meer aandacht voor bio-beschikbaarheid

Bio-beschikbaarheid vormt een belangrijk onderdeel van onze voeding. Dat stelt de Britse voedingsspecialiste Toni Steer. Zij voert aan dat de mens niet alleen gezond moet eten, maar er ook moet voor zorgen dat die voeding ook door het lichaam wordt opgenomen. Dat is volgens haar niet altijd het geval.

"We nemen lang niet alles op wat we eten en het is de zaak om de opname van de juiste voedingsstoffen te bevorderen," aldus Toni Steer. "Zo heeft men per dag 15 milligram ijzer nodig, onder meer om rode bloedcellen aan te maken. Anders riskert men bloedarmoede en allerlei infecties. Vleeseters krijgen normaal voldoende ijzer binnen, maar vegetariërs doen er goed aan ijzerhoudende producten zoals spinazie eten."

Toni Steer stelt dat spinazie zich echter slecht laat opnemen door het lichaam, tenzij men daarbij ook een gas fruitsap neemt. De vitamines in het fruitsap zetten het vegetarisch ijzer om in een ijzersoort die in vlees aangetroffen wordt en dus gemakkelijker door het lichaam kan opgenomen worden. Thee en koffie zijn daarvoor niet geschikt, want zij bevatten carbolzuur. Die stof verhindert de ijzeropname.

Zo zijn er volgens Toni Steer tal van eenvoudige middelen om de bio-beschikbaarheid te verbeteren. "Zo werkt het antioxidant lycopeen, dat actief is tegen veroudering en hartziekten, vijf tot zes keer sterker in gekookte of ingemaakte tomaten dan in rauwe exemplaren," stelt ze. "Datzelfde geldt voor wortelen om het antioxidant betacaroteen gemakkelijker te laten vrijkomen. Bladgroenten worden dan weer best in olie gegeten omdat daardoor de stof luteïne, die oogziekten helpt vermijden, beter wordt opgenomen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home