Vork en Mes

Tuesday, September 12, 2006

Mandarijntjes echt wel gezond

Mandarijntjes verkleinen de kans op leverkanker, aderverkalking, beroertes en diabetes. Dat stellen Japanse onderzoekers van het Instituut voor Vruchtbomenonderzoek. De heilzame werking komt volgens hen van de carotenoïden, die stof die de vrucht ook zijn orangje kleur bezorgt.

De Japanse onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat een intens verbruik van citrusvruchten in het lichaam voor stoffen zorgen die gelinkt worden aan een lager risico op leverziektes, aderverbalking en suikerziekte. Bovendien bleek dat het drinken van mandarijnensap de kans op leverkanker zwaar doet dalen.

Dit laatste bleek uit een onderzoek bij mensen met chronische virale hepatitis. Van de dertig patiënten die gedurende een jaar dagelijks mandarijnensap dronken, kreeg niemand leverkanker. In een controlegroep van 45 personen die geen sap dronken, bleek de ziekte bij 9 patiënten op te treden.

Een groot aantal carotenoïden kan omgezet worden in vitamines. Anderen gaan de schadelijke werking van onstabiele cellen, de zogenaamde vrije radicalen, tegen. Bovendien spelen carotenoïden ook een rol bij het op peil houden van het afweersysteem en de celgroei. Bovendien beschermen ze de huid en de ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet licht.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home