Vork en Mes

Saturday, September 09, 2006

Europa blijft ruziën over wodka

Wodka moet even strikt beschermd worden als whisky. Dat stelt de Finse wodka-producent MEP. Die uitspraak levert weer brandstof voor de ruzies tussen de wodka-producerende landen over de juiste definitie van de geestrijke drank. Verwacht wordt dat de Europese Unie een compromis zal proberen uit te werken, maar ook dat wordt volgens insiders moeilijk.

"Schotse whisky heeft een heel strikte definitie," vertelde MEP-topman Alexander Stubb aan de BBC Radio. "Eenzelfde regeling zou moeten toegepast worden op wodka." Volgens producenten uit Polen, Finland en de Balkan werpen op dat echte wodka alleen maar vervaardigd kan worden uit aardappelen en granen. Volgens concurrenten uit onder meer Groot-Brittannië, Nederland en Ierland komen echter ook fruit en andere ingrediënten in aanmerking.

Chris Scott-Wilson van de European Vodka Alliance (EVA) schaart zich achter dit laatste standpunt en noemt de vergelijking tussen whisky en wodka irrelevant in dit debat. "Whisky, brandy en rum worden vervaardigd uit één enkele grondstof," vertelde hij aan het magazine Foodproduction Daily. "Wodka is echter niet afhankelijk van één enkele grondstof en kan gedistilleerd worden uit granen, aardappelen en zelfs fruit."

Indien de Europese Unie beslist dat wodka alleen mag vervaardigd worden uit aardappelen en granen, krijgen producenten uit Polen en de Balkan volgens velen de volledige controle over de markt. "Door een aantal dranken te verbieden nog als wodka naar voor geschoven te worden, dreigen ze uit de belangstelling van de consument te verdwijnen en worden ze uit de markt geconcurreerd," aldus Scott-Wilson.

De discussies zullen volgens het magazine echter wellicht blijven voortduren tot de Europese Unie een duidelijke definitie over wodka naar voor zal schuiven. Volgens sommigen zal Europa wellicht een compromis moeten uitwerken tussen de verschillende standpunten. "Maar geen van beide partijen lijkt van zijn standpunt te willen afwijken," aldus het magazine.

"Wij kunnen geen compromis aanvaarden dat niet alle wodka-types onder één algemene benaming toelaat," waarschuwt Chris Scott Wilson. Hij laat wel een opening om telkens te vermelden hoe de drank is gedistilleerd. "Maar een definitie zoals bijvoorbeeld fruitwodka is uitgesloten," stipte hij nog aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home