Vork en Mes

Thursday, December 01, 2005

Wijn in vaten uit Tsjernobil-hout


Goedkope wijn wordt bewaard in vaten die gemaakt zijn uit Tsjernobil-hout. Met dergelijke uitsparaken fulmineert de Nederlandse wijnmaker Ija Gort tegen producten uit de nieuwe wijnlanden, zoals Argentiniƫ, Chili en de Verenigde Staten. Daarbij heeft hij het onder meer over boenwaswijn en nog lelijker benamingen.

In een artikel in de Nederlandse krant De Telegraaf zegt Gort zich vooral te ergeren aan de manier waarop wijnen worden gemaakt in landen als Chili, Australiƫ en de Verenigde Staten. Volgens hem is Frankrijk het enige land waar wijn nog op een eerlijke en traditionele wijze wordt geproduceerd

Elders wordt de wijn volgens Gort al te vaak in grote tanks opgeslagen en worden er vervolgens enkele zakken met snippers eikenhout in de wijn gekapt. "Dat vind ik geen wijn maken," benadrukte de Nederlander. "Dat is naar het casino gaan met de winnende nummers."

Gort stelt dat druiven moeten vechten om te overleven. "Dan trekken ze de mineralen uit de bodem," stelt hij. "Daardoor ontwikkelen ze een echte smaak smaak. Een pinot noir uit Australiƫ smaakt toch gewoon naar cassis."

Volgens Gort gaat een goede Franse wijn in dure vaten, gemaakt van Franse eik. "Men kan ook vaten kopen van Russisch eikenhout. Dat is dan gerooid in de buurt van Tsjernobyl of een andere duistere plek. Dat is wel goedkoop, maar het levert ongecontroleerde patatwijnen op."

Ilja Gort maakte in Nederland faam als reclamemaker. Jaren geleden kocht hij een chateaux in Frankrijk, in de buurt van wijnstad Bordeaux. Daar produceert hij onder meer de bekende Tulipe-wijnen, die inmiddels bijzonder populair zijn bij veel Nederlanders.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home