Vork en Mes

Friday, December 02, 2005

Bessen maken hersenen alerter

Donkere bessen maken het menselijk brein alerter. Dat stellen onderzoekers van HortResearch in Nieuw-Zeeland. In samenwerking met diverse fruitbedrijven onderzochten zij de effecten van het eten van bessen op het menselijk brein. Daarbij zouden de conclusies van eerdere onderzoeksprojecten bevestigd zijn.

Steeds meer wetenschappers denken dat het eten van donkergekleurde bessen of het drinken van bessensap het brein weer scherper maakt. Eerder onderzoek, in samenwerking met het Human Nutrition Research Center on Aging van de Tufts University in Boston, had al uitgewezen dat het eten van donker gekleurde bessen positief kon zijn voor de werking van de hersenen.

Er werden daarbij echter geen tests uitgevoerd bij mensen. De onderzoekers van HortResearch lieten proefpersonen van minstens 65 jaar gedurende twaalf weken elke dag een glas donker bessensap drinken. Daarbij bleek dat de betrokkenen inderdaad na verloop van tijd alerter reageerden.

De verkregen informatie is volgens de onderzoekers een grote stap naar de productie van bessenproducten met een groot gezondheidsgehalte. Aan de hand van die gegevens wil men producten maken die zorgen voor een betere gezondheid. Daarbij zou men gebruik maken van onder meer vers en bevroren fruit, sap, puree en pulp.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home