Vork en Mes

Tuesday, November 22, 2005

Vruchten en fruit dikwijls gecontamineerd?

Gecontamineerde vruchten en groenten zorgen in de Verenigde Staten voor meer voedselvergiftiging dan kip of eieren. Dat heeft het Amerikaanse Center for Science in the Public Interest (CSPI) bekend gemaakt.

Het gaat daarbij volgens de organisatie om bacteriën zoals salmonella en E.coli, die mensen en dieren kunnen infecteren en vervolgens hun weg vinden in meststoffen voor planten. Deze manier van mesten is nog altijd heel gewoon in Zuid-Amerika, dat steeds meer een bron wordt voor verse producten in de Verenigde Staten.

"Traditioneel is gevogelte verantwoordelijk voor het merendeel van salmonella-infecties, maar de jongste jaren zijn er ook steeds meer besmettingen door groenten en vruchten," voert het CSPI aan. In 2002 en 2003 zouden plantaardige producten voor 31 besmettingen hebben gezorgd, tegenover 20 bij gevogelte.

Geïnfecteerde groenten en fruit zouden 28.315 Amerikanen tussen 1990 en 2003 ziek gemaakt hebben in 554 verschillende besmettingszaken. Gevogelte zou 14.729 ziektegevallen hebben veroorzaakt in 476 gevallen, terwijl 10.847 personen ziek werden na het eten van eieren in 329 incidenten.

"De consument moet dan ook voorzorgen nemen en dergelijke producten wassen onder lopend water," aldus het rapport. "Maar mensen moeten nog altijd veel groenten en fruit gebruiken."

Infecties met voeding kunnen allerlei problemen veroorzaken, zoals misselijkheid en erntige uitdroging, maar in extreme gevallen kan het ook tot de dood leiden. "Maar deze bacteriën worden gedood wanneer het voedsel lang genoeg gekookt wordt op voldoende hoge temperaturen," wordt er aan toegevoegd.

Er is volgens de CSPI dringend nood aan striktere en gecoördineerde controles. Daarbij zouden telers moeten verplicht worden om minder organische meststoffen te gebruiken. Bij de verpakking zou duidelijk moeten aangeduid worden waar de producten zijn geteelt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home