Vork en Mes

Wednesday, November 30, 2005

Miko investeert in Polen

Koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist Miko, die al 87,5 procent van de Poolse kunststofverwerker MPC-MCO in bezit had, verwerft nu ook de resterende 12,5 procent aandelen. Hiermee wordt MPC-MCO een volle 100 procent dochter van het bedrijf uit Turnhout.

In 1999 verwierf Miko een groot deel van het aandelenpakket van MPC-MCO, dat zich in die tijd met zijn blaasgiettechnologie nog hoofdzakelijk op de Russische markt richtte. Kort na de overname begon het bedrijf met een transformatie van blaas- naar spuitgieten. Achtergrond daarvan was het groeipotentieel in de voedingsnijverheid
op de thuismarkt Polen, maar ook Duitsland en de ontluikende Oost-Europese markten, zoals Oekraïne en Wit-Rusland. Dit resulteerde in een sterke omzetgroei. Ook dit jaar kende het bedrijf tot nu toe een omzetgroei van 15 procent tot nagenoeg 19 miljoen zloty, ongeveer 4,75 miljoen euro.

Net als in Turnhout beschikt het Poolse MPC-MCO over de zogenaamde In-Mould-Labelling-technologie, waarbij tijdens het spuitgietproces een veelkleurig bedrukt kunststofetiket in de verpakking wordt geïntegreerd. Deze technologie vindt vooral zijn toepassing in de voedingsindustrie, zoals ijsroom- en kaasverpakkingen.

MPC-MCO stelt momenteel 46 mensen tewerk in volcontinudienst. "Miko heeft de voorbije jaren veel geïnvesteerd in mensen en middelen," benadrukt Frans Michielsen, topman van het Turnhoutse bedrijf. "Op het gebied van veiligheid en hygiëne staat het bedrijf op gelijk niveau met bedrijven uit het Westen."

"Dat Miko volop vertrouwen in deze kunststofdochter heeft, wordt nog eens onderstreept door een substantieel investeringsprogramma van ruim 2,2 miljoen euro over de komende twee jaar," merkt Michielsen nog op. "Deze investeringen illustreren ons vertrouwen in onze Poolse kunststofdochter en ze zijn nodig om onze verdere groei te
verzekeren."

Het investeringsbedrag zal onder meer worden aangewend voor een nieuwbouwuitbreiding van 1.500 vierkante meter productieruimte en 1.800 vierkante magazijnruimte. Ook heeft het bedrijf plannen voor de aankoop van 11.000 vierkante meter aanpalende industriegrond om toekomstige uitbreidingen zeker te stellen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home