Vork en Mes

Thursday, November 17, 2005

Label voor Vlaamse Garnaal

Er moet een label komen voor alle garnaal die door Belgische vissersschepen gevangen wordt. Dat werd benadrukt tijdens de
oprichting van de Vlaamse Visserij Vereniging (VVV) in Oostende. Dat moet een einde maken aan de garnaaloorlogen tussen de verschillende vissershavens van de Vlaamse kust.

"Wanneer er een Vlaams label is opgericht, is het meteen gedaan met het redetwisten over de vissershaven waar nu precies de beste garnaal aan de man wordt gebracht," aldus reder Willy Versluys, samen met zijn collega's Jan Ackx, Kurt Deman en Willy Versluys initiatiefnemer van de nieuwe vereniging.

"Wij gaan resoluut voor een label voor alle door Belgische schepen gevangen dagverse garnaal en gekookt op aloude Vlaamse wijze," verklaarde Versluys. "Daarmee zal er tevens een duidelijk onderscheid zijn met de flauwe Nederlandse garnaal die op de markt gebracht wordt."

Vandaag al zou de nieuwe vereniging met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) rond de tafel zitten om een dergelijk Vlaams garnalenlabel in te voeren. Met een aantal pellerijen en vismijnen zullen vervolgens afspraken gemaakt worden rond het ontvangen, verpakken en verdelen van de Vlaamse garnaal.

De Vlaamse Visserij Vereniging (VVV) omvat 56 schepen, waarvan er 29 minder dan 70 ton wegen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home