Vork en Mes

Wednesday, November 30, 2005

Belgisch frietkot houdt stand

De Belgen veroberen steeds vaker take-away maaltijden. Maar ondanks de concurrentie van meeneemchinezen en pitazaken, houdt het traditionele Belgische frietkot stand. Dat blijkt uit een onderzoek van de vakorganisatie Navefri.

Wekelijks zouden 43 procent van de Belgen friet eten in hun favoriete frietkot. De frituur blijft dan ook de topper onder de meeneemvoeding. Maar ondanks dit succes, staat de Belgische frietkotcultuur onder druk. Frituren hebben het vaak moeilijk om een verlenging van hun vergunning te bekomen.

"Vaak is er een negatief advies van de dienst Monumenten en Landschappen als een frietkot in de buurt van een beschermd monument staat," stelt Navefri-voorzitter Lefèvre vast. Hij wil bestaanszekerheid voor het buitenfrietkot. "Antwerpen zet alvast de toon en is de eerste Belgische gemeente die zich bij de eis van Navefri aansluit," benadrukt hij.

De Navefri-voorzitter wil nu ook dat dat de Belgische frietkoten als werelderfgoed erkend worden door de Unesco. Het aantal Belgische frituurhouders blijft stabiel op ongeveer 5.000 uitbaters. Vlam, de promotiedienst voor agrovoeding, houdt nog tot 4 december de 'Week van de Frituur'.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home