Vork en Mes

Saturday, October 22, 2005

Vis niet schrappen van menu

Waarschuwende berichten over het kwikgehalte in vissen, kunnen de consumptie van het nochtans gezonde product schade toebrengen. Dat stellen onderzoekers van het Amerikaanse Harvard Center for Risk Analysis.

In de Verenigde Staten worden jonge vrouwen gewaarschuwd voor de gevaren van kwikvergiftiging bij het eten van vis. Kwik zou vooral schadelijk zijn voor ongeboren baby's. Dergelijke campagnes zouden de visconsumptie door vrouwen met één zesde doen afnemen. "Maar daardoor verliezen de baby's ook de voordelen van voedingsstoffen zoals de omega-3 vetzuren," waarschuwen de wetenschappers.

Bovendien zouden volgens hen ook anderen het visverbruik kunnen terugschroeven door verkeerde interpretatie van de risico's. "Het eten van vis kan bescherming helpen bieden tegen hartaandoeningen en beroertes," merkt onderzoeksleider Joshua Cohen op. "Door het visverbruik terug te schroeven, zouden vele consumenten die voordelen kunnen missen."

Daarom wordt er nu gesteld dat jonge vrouwen er goed aan zouden doen om vis te blijven eten, maar dat ze selectief zouden moeten zijn en bepaalde soorten - zoals haai, zwaardvis en makreel - vermijden omdat die gemakkelijker vatbaar zijn voor kwikverontreiniging. Bovendien zou deze groep zijn visconsumptie moeten beperken tot twee maaltijden per week.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home