Vork en Mes

Friday, October 28, 2005

Farao was wijnliefhebber


De Egyptische farao Toetanchamon blijkt bij leven en na zijn dood een liefhebber van rode wijn te zijn geweest. Dat blijkt volgens de BBC uit onderzoek naar resten in wijnhouders die in het graf van de Egyptische koning werden aangetroffen.

Tot nu toe konden wetenschappers niet vaststellen welke kleur wijn er in de houders zat. Spaanse onderzoekers ontwikkelden evenwel een nieuwe methode waarbij de aanwezigheid van een zuur vastgesteld kan worden die door componenten in rode wijn wordt gevormd.

Toetanchamon stierf in 1352 voor Christus en werd net als andere Egyptische koningen begraven met spullen waarvan werd aangenomen dat ze in het volgende leven nodig waren. "In de dood had de koning dezelfde dingen nodig als gedurende zijn leven", aldus onderzoekster Maria Rosa Guasch-Jane.

Wijnhouders in het oude Egypte bevatten net als de etiketten op wijnflessen van tegenwoordige allerhande informatie over het jaar en de maker van de wijn. Op een van de karaffen staat onder meer de tekst: Jaar vijf. Wijn van het huis van Toetanchamon. Door chef-wijnmaker Vintner Khaa.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home