Vork en Mes

Tuesday, October 25, 2005

Belg consumeert te weinig groenten en fruit

Dagelijks wordt door de Belgische consument gemiddeld 24 gram fruit en 138 gram groenten gegeten. Dat is minder dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid. In de schoolmaaltijden en de maaltijden van ziekenhuizen en zorgcentra blijft het aandeel van verse groenten en vers fruit bovendien verontrustend laag. Dat blijkt uit marktonderzoek van het bedrijf Food in Mind.



Het verbruik van verse groenten en fruit verschilt volgens de onderzoekers sterk naargelang de aard van de eetgelegenheid. "Slechts 8 procent van alle gebruikte groenten en fruit in schoolmaaltijden is vers, tegenover 67 procent diepvries en 25 procent blik," wordt er gesteld.

In de verzorgingssector is 25 procent van de gebruikte groenten en fruit vers, tegenover 60 procent diepvries en 15 procent blik. De horeca scoort beter. Daar is 59 procent van alle ingekochte groenten en fruit vers tegenover 14 procent uit diepvries, 24 procent uit blik en 3 procent uit andere verwerkingstechnieken, zoals vacuümverpakkingen.

Tomaten nemen met 34,5 procent van de consumptie voor hun rekening, gevolgd door krulsalades. Bij het fruit is de aardbei marktleider, voor citroenen en sinaasappelen. Maaltijden buitenshuis moeten volgens 37,4 procent van de consumenten in de eerste plaats gezond en licht zijn. Daarnaast wil 36,8 procent dat de producten dagvers vooral dagvers zijn. Food in Mind stelt dat ook grote keten- en fastfoodrestaurants en grote cateringbedrijven hun groenteaanbod opdrijven.

Iets minder dan 30 procent van de Belgische groenten wordt geëxporteerd. Van het totale aanbod dat op de binnenlandse markt blijft, gaat 71,6 procent naar de distributie en 28,4 procent naar de buitenhuisconsumptie.

Van het totale aanbod aan fruit wordt 10 procent aangekocht door de buitenhuisconsumptie, tegenover 90 procent door de distributie. In de groente- en fruitaankopen voor de buitenhuisconsumptie neemt de horeca 62,9 procent van het volume voor zijn rekening. De rest is bestemd voor de scholen, ziekenhuizen en zorgcentra.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home