Vork en Mes

Thursday, April 17, 2008

Vitaminekuur kan leven verkorten

Extra vitamines innemen zorgt niet voor een langer leven. Ze hebben ook geen positief effect op de gezondheid. Integendeel, onderzoekers vrezen dat de vitaminekuren het leven verkorten. Onderzoekers van de Deense universiteit in Kopenhagen hebben 67 studies geanalyseerd en komen tot het besluit dat de redenen waarom vitamines worden ingenomen niet stroken met de werkelijkheid. Vitamineslikkers leven niet langer en ze bouwen ook geen betere weerstand tegen ziektes op.

Beta-carotene, vitamine A en vitamine E zouden zelfs de dood versnellen, staat in het onderzoek. Bij vitamine A is de kans op een vroegtijdige dood 16 % hoger dan bij een leven zonder extra vitaminepreparaten. Vitamine C had geen impact op de sterfelijkheid, niet in negatieve, maar ook niet in positieve zin.

Gezond dieet

De vorsers raden de bevolking daarom aan om zoveel mogelijk vitamines en mineralen uit een gezond dieet te halen, en niet te steunen op de supplementen die in warenhuizen en bij de apothekers worden verkocht. De geneesmiddelenindustrie is een andere mening toegedaan. Zij blijven er bij dat de supplementen wel degelijk hun nut hebben, aangezien niet iedereen voldoende vitamines en mineralen uit voedsel kan halen. Bij matig gebruik en in combinatie met fruit en groenten helpen ze wel degelijk, klinkt het. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home