Vork en Mes

Wednesday, April 23, 2008

PETA looft miljoen dollar voor vals stukje vlees

De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA, wereldwijd bekend door haar campagnes tegen bont, looft een miljoen dollar uit voor wie artificieel vlees kan ontwikkelen tegen 2012. Het idee is ook binnen de organisatie zo omstreden dat verschillende medewerkers met ontslag dreigen.

PETA wil het onderzoek naar zogenaamd “in-vitrovlees” wereldwijd aansporen. Daarbij plaatsen onderzoekers dierlijke stamcellen in een medium waar ze zich vermenigvuldigen. Het resultaat is artificieel vlees dat gekookt en gegeten kan worden. “Er zijn al veelbelovende stappen gedaan in het onderzoek, maar het zal aan dit tempo nog jaren duren voor in-vitrovlees voor het gewone publiek beschikbaar is”, schrijft PETA op haar website. “PETA stapt in de race en biedt 1 miljoen dollar voor de eerste wetenschapper die artificieel vlees kan produceren en verkopen.”

Dierenleed

De organisatie doet dat naar eigen zeggen in het belang van de veertig miljard kippen, vissen, varkens en koeien die elk jaar in de VS “op een verschrikkelijke manier” sterven. “Kippen worden gedrogeerd om zo dik te worden dat ze niet meer kunnen lopen, zeugen zitten in metalen hokken waar ze nauwelijks kunnen bewegen en vissen worden in stukken gehakt terwijl ze nog bij bewustzijn zijn”, aldus PETA. “En dat allemaal om de Amerikaanse vleesverslaving te voeden. In-vitrovlees zou veel dierenleed vermijden. Bovendien zou artificieel vlees de dramatische effecten van de vleesindustrie op het milieu sterk kunnen verminderen.”

Voorwaarden

PETA biedt de beloning aan de eerste onderzoeker die kippenvlees kan produceren en kan verkopen tegen 30 juni 2012. Het vlees moet dezelfde smaak en textuur hebben als echt kippenvlees en het moet in voldoende grote hoeveelheden geproduceerd kunnen worden om het voor verkopers interessant te maken. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home