Vork en Mes

Thursday, April 24, 2008

Eet ’s morgens als een keizer

Mensen die hun ontbijt overslaan, hebben 4,5 keer meer kans om zwaarlijvigheid te ontwikkelen. Dat blijkt uit een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
Eet 's morgens als een keizer, zegt de volkswijsheid. Waarom we dat moeten doen, wordt niet vermeld. Het behoud van het lichaamsgewicht is één goede reden.

Het overslaan van het ontbijt geeft aanleiding tot een 4,5 maal hoger risico om zwaarlijvigheid te ontwikkelen. Als men wekelijks viermaal of meer het ochtendlijke toastje versmaadt, heeft men tweemaal meer kans op obesitas.

Brood of granen

Waarom een ontbijt nemen zo gunstig is voor het vermijden van overtollige kilo's, is onbekend. Het hoogste rendement wordt verkregen als het ontbijt ook op een gezonde manier wordt gebruikt. Een stevig ontbijt, dat ongeveer 20% van de dagelijkse energiebehoefte dekt, biedt de beste bescherming.

Brood of granen blijkt zowat de enige goede oplossing te zijn. Het is ook belangrijk voor de eerste maaltijd van de dag om rustig de tijd te nemen. Misschien wel een van de belangrijkste redenen om ’s ochtends te ontbijten: Broodmaaltijden, en het ontbijt in het bijzonder, brengen relatief het meest complexe koolhydraten (zetmeel) aan, onze meest gezonde energieleveranciers. Warme maaltijden brengen in het algemeen meer vet aan. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home