Vork en Mes

Monday, April 07, 2008

Cannabis slecht voor de tanden

Cannabis kan dus niet enkel nefast zijn als je toevallig opgepakt wordt met enkele grammetjes in bezit door de politie, maar het is dus ook schadelijk voor de tanden. Volgens onderzoek in Nieuw-Zeeland is één op de drie gevallen van ontstoken tandvlees (periodontitis) het gevolg van overmatig gebruik van cannabis. Dat komt doordat met het roken van wiet ook veel giftige stoffen ingeademd worden. Dit effect is geheel onafhankelijk van het roken van tabak.

De studie was opgezet bij de algemene bevolking waarbij op de leeftijd van 18, 21, 26 en 32 jaar gebruik van cannabis is bepaald, en op 26- en 32-jarige leeftijd gebitscontroles zijn uitgevoerd. Volgens een ander onderzoek (gepubliceerd in Thorax, december 2007) veroorzaakt cannabis een sterke obstructie van de luchtwegen en vermindert het de longfunctie veel sterker dan tabak. Eén joint had hetzelfde effect als het roken van 2,5-5 sigaretten.

In tegenstelling tot het roken van tabak veroorzaakt cannabis echter zelden tekenen van emfyseem. Dus beste rokers, als je toch niet zou stoppen met roken, hou het dan liever bij de gewone tabak, dat is vele gezonder en vele beter voor de portemonnee en het strafblad. Maar het meest gezonde is toch stoppen met roken. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home