Vork en Mes

Friday, January 11, 2008

Gezondheidsclaim biologische eieren onterecht

Het kan niet aangetoond worden dat biologische eieren een positieve impact kunnen hebben op de gezondheid in vergelijking met de gangbare productiesystemen. Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Nederlandse Louis Bolk Instituut. Daarnaast blijkt volgens de onderzoekers dat de samenstelling en daarmee voedingswaarde van eieren voornamelijk afhangt van het voederrantsoen.


“Uit de studie van het Louis Bolk Instituut blijkt dat er geen harde cijfers beschikbaar zijn die een eventuele gezondheidsclaim kunnen onderbouwen,” aldus het magazine Foodholland. “Door een gebrek aan informatie kan geen uitspraak gedaan worden of dit type eieren meer of minder bepaalde stoffen bevatten dat gangbare eieren. Alleen is wel duidelijk dat biologische eieren meer het toxische dioxine bevatten.”


Door de verhoging van het aandeel maïs en gras in het rantsoen te verhogen, kunnen gezondheidsbevorderende stoffen zoals luteïne en zeaxanthine volgens de onderzoekers toenemen. Vanwege de voersamenstelling komen deze stoffen mogelijk meer voor in biologische eieren. Daarnaast kunnen kippen die veel gras eten hogere gehaltes aan omega3-vetzuren hebben.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home