Vork en Mes

Saturday, December 29, 2007

Voedsel wordt veel te duur

Landbouwproducten zijn dit jaar gemiddeld veertig procent duurder geworden, tegenover negen procent het jaar daarvoor. Dat is voor de Food and Agriculture Organisation (FOA), de organisatie voor voeding en landbouw van de Verenigde Naties, het signaal om de noodklok te luiden. De FAO voert daarbij aan dat voedsel voor te burger te duur wordt. Nu al moeten moeten tientallen landen ingrijpen om voedsel betaalbaar te houden.


Volgens de FAO heeft de wereld nog nooit in een dergelijke situatie gezeten. Alle landbouwproducten, behalve suiker, worden snel duurder. In Marokko, Guinea, Jemen, Mauretanië, Mexico, Oezbekistan en Senegal gingen mensen de straat op uit protest tegen stijgende voedselprijzen. De FAO pleit dan ook voor maatregelen om de prijsstijging af te remmen en de landbouwproductie op te voeren.


Zevenendertig landen hebben nu al internationale steun nodig om de bevolking van voldoende voedsel te voorzien. Twintig ervan liggen in Afrika, negen in Azië, zes in Midden-Amerika en twee in Europa (Moldavië en Tsjetsjenië). In minstens 22 andere landen zijn maatregelen genomen om voedsel betaalbaar te houden. Daarvan liggen er acht in Afrika, zeven in Azië, vier in Zuid-Amerika, twee in Europa (Bosnië en Kroatië) en één in Centraal-Amerika.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home