Vork en Mes

Sunday, December 30, 2007

Tongprijs is gehalveerd

De massale aanvoer van tong heeft het voorbije jaar de prijs doen dalen in de Zeebrugse Vismijn. Daardoor blijft de jaaromzet iets beneden de 50 miljoen euro. Het voorbije jaar werd bijna 11.000 ton vis aangevoerd in de Zeebrugse vismijn. De aanvoer komt van eigen vloot en koeltransporten van buitenlandse agentschappen die vooral naar Zeebrugge komen voor de gunstige prijzen.


Johan Van de Steene, algemeen directeur van de Zeebruse Vismijn, is de aanvoer gestegen met vijftig procent, waardoor de omzet iets minder uitvalt. Hij wijst erop dat er jaarlijks 33 miljoen kilogram ton mag worden gevist. Nederland mag daarvan bijna de helft opvissen. Hij voegde er aan toe dat de aanvoer de jongste maanden erg hoog lag doordat er veel tong aanwezig is in de Noordzee.


De Nederlanders brengen hun vangst graag in Zeebrugge aan de wal, want de Zeebruges Vismijn heeft een traditie opgebouwd van hoge tongprijzen. “Dit vertaalt zich evenwel niet naar de consument,” aldus Johan van de Steene. “Daardoor gaan de prijzen in de vismijn naar beneden. Gemiddeld ligt de prijs tussen de 10 en 12 euro per kilogram, maar die is nu gehalveerd.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home