Vork en Mes

Sunday, December 09, 2007

Artic in handen van IJsboerke

De groep IJsboerke, een dochter van de Nationale PortefeuilleMaatschappij (NPM), heeft een akkoord bereikt met de groep Moraco Belgium voor de aankoop van de roomijsfabrikant Frisa/Artic uit Kuurne. De groep maakt van de gelegenheid gebruik om zijn naam te veranderen in Belgian Icecream Group. De nieuwe groep stelt zo'n 550 mensen tewerk, die dit jaar een omzet van zowat 90 miljoen euro zullen realiseren.


Frisa/Artic werd twaalf jaar geleden overgenomen door de aandelenmaatschappij Moraco van de Nederlander Moermans. Het bedrijf leed verlies, maar Moermans paste jaar na jaar geld bij. Twee jaar geleden nog kwam er een grondige herstructurering, waarbij een zeventigtal werknemers hun baan verloren. Na die operatie bleven er nog een 120-tal werknemers over. Maar het was volgens insiders duidelijk dat Moermans uiteindelijk zou moeten opgeven.


IJsboerke nam twee jaar geleden nog maar MIO uit Luik over en maakt nu dus op drie verschillende plaatsen ijs. Verwacht wordt dat de groep tot een rationalisering zal overgaan. Frisa/Artic heet wel het voordeel over een modern bedrijf en een goede technologie te beschikken, terwijl de merknaam Artic in Frankrijk bijzonder sterk staat, een markt waar IJsboerke moeilijk doordringt.


De groep bezit nu met Artic, IJsboerke en MIO drie van de bekendste ijscrèmemerken van België.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home