Vork en Mes

Saturday, November 24, 2007

VELT pakt uit met Ecosmos

De Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze (VELT) pakt uit met een ecosmos, een biologisch broodje met vegetarish-biologisch broodbeleg, seizoensgroenten en eventueel een mayonaise of dressing. In totaal stelde Velt tien ecosmos-recepten samen. De impact van klimaatvriendelijk eetgedrag is volgens de organisatie immers niet te onderschatten en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het halen van de Kyoto-normen.


“Het bericht dat veel landen goed op weg zijn om de Kyoto-norm te halen, is goed nieuws,” stipt Velt-directeur Jan Van Noppen aan. “Het is het bewijs dat de uitstoot van broeikasgassen echt omlaag kan. Voor de consument mag dit echter geen reden zijn om achteruit te leunen. Integendeel, laat het een stimulans zijn om het gesmos met energie en grondstoffen nog verder terug te dringen.”


Eco-actief leven kan volgens Jan Van Noppen beginnen bij lekkere, gezonde dagelijkse kost. “Wie eet niet geregeld een smos en wat zit daarop?” merkt hij op. “Het kan echter anders en milieuvriendelijker. Velt bewijst het met de ecosmos. Een ecosmos bestaat uit een biologisch broodje, vegetarisch-biologisch broodbeleg, seizoensgroenten en eventueel een mayonaise of dressing.”


De helft van de ecosmos-recepten kunnen zelf bereid worden, de andere helft zijn op basis van broodsmeersels uit de handel, getest door een Velt-smaakpanel met onder andere Lut de Clercq, meter van de Week van de Smaak. Wie zin heeft in tuinieren, kan nog een stapje verder gaan en in de lente zelf zijn ecosmos groenten uitzaaien. Biologisch zaad kan bij Velt besteld worden.


“De impact van klimaatvriendelijk eetgedrag is niet te onderschatten,” zegt Jan Van Noppen. “Onderzoek wijst uit dat een doorsnee huishouden maar liefst 30 procent van zijn koolstof-dioxide uitstoot realiseert in de keuken, waarbij niet zozeer het koken, maar wel de aard en herkomst van de ingrediënten de doorslag geeft. Minder dierlijke proteïnen, minder ingevlogen fruit en groenten en minder groenten uit verwarmde serres zouden de grootste besparing opleveren.”


Meer info over de ecosmos en andere aspecten van ecologisch leven en tuinieren is terug te vinden op www.velt.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home