Vork en Mes

Monday, November 05, 2007

Kankerverwekkende stoffen in honing

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) stelde na onderzoek vast dat in heel wat soorten honing kankerverwekkende stoffen voorkomen. De honing zou pyrrolizidine alkaloïden (PA’s) bevatten. Deze stof is afkomstig van hetzelfde plantengeslacht als onder meer het Jacobskruid. Meer dan een kwart van de honingmonsters die de VWA analyseerde bevatte PA’s. Als deze stof langdurig en overvloedig ingenomen wordt, bijvoorbeeld door een grote dagelijkse dosis honing, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

De VWA vreest niet voor een grote crisis in Nederland maar adviseert zijn Nederlandse ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Welzijn en Sport om de herkomst van de honing met schadelijke stoffen te traceren en nader te onderzoeken. Dat onderzoek is ondertussen opgestart. Als bekend wordt waar de oorsprong van het probleem ligt, wordt het zinvol de bevolking te waarschuwen voor bepaalde soorten honing.

PA’s komen in meerdere soorten planten voor in Nederland, in ongeveer zo’n 3 procent van de gewassen is het te vinden. Ook in Jacobskruid, dat voor mens en dier zeer giftig is. De laatste jaren kent het kruid een grote groei in Nederland, daarom hebben verschillende Nederlandse provincies samen met landbouworganisaties en natuurbeheerders afspraken gemaakt om het gewas natuurlijk te bestrijden. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home