Vork en Mes

Friday, November 02, 2007

Gekruid voedsel helpt tegen ouderdomsanorexia

In ongeveer dertig rusthuizen loopt een proefproject om bejaarden terug meer te leren eten. Na onderzoek is vastgesteld dat met de ouderdom de reukzin sterk achteruitgaat. Daardoor verliest een bejaarde sneller zijn eetlust. Proeven doen we immers voor 80 procent met de neus en maar voor 20 procent met de smaakpapillen op de tong. Het gevaar van de verminderde eetlust bestaat erin dat bejaarden aan ouderdomsanorexia gaan leiden.

Johan Peeters, chefkok van rusthuis Sint-Anna in Herentals, voert samen met leerlingen en docenten van Voreca Management School in Leuven een onderzoek om de smaak en geur van voedsel te verbeteren en te versterken zonder bijvoorbeeld zout of suiker toe te voegen. ‘In de kreeftensoep voeg ik bijvoorbeeld een scheut whisky toe, omdat die smaakversterkend werkt’, aldus Peeters.

Ondertussen worden de recepten in ongeveer dertig instellingen, scholen, rusthuizen en een hotel uitgeprobeerd. De alternatieve menu’s zullen in februari 2008 in een kookboek verschijnen dat gratis verspreid zal worden in de zorgsector. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home