Vork en Mes

Tuesday, October 23, 2007

Italiaanse voeding bedreigd door valse producten

Vandaag heeft de Coldiretti, de belangrijkste Italiaanse landbouworganisatie, de toename van het aantal vervalste Italiaanse producten aangeklaagd. De nepproducten “made in Italy” zouden de reputatie van de Italiaanse voeding aantasten en kunnen risico’s voor gezondheid en milieu inhouden. Coldiretti wil strengere Italiaanse en Europese regels in verband met de traceerbaarheid van voedingsproducten. Naast foutive etiketten, worden sommige producten gewoonweg vervalst.

Koolzaadolie, ‘verrijkt’ met kleurstoffen en aroma’s wordt als olijfolie ‘eerste persing’ verkocht. Mozzarella-kaas wordt gemaakt met Colombiaans melkpoeder en bier wordt gemaakt van genetisch gemanipuleerde gewassen, die verboden zijn in Italië. In de streek van Napels worden Turkse, Chinese of Griekse schaaldieren verkocht als lokale vissoorten.

De omvang van de voedselfraude werd aan het licht gebracht tijdens een proces in verband met onechte boter uit Italië voor de correctionele rechtbank van het Franse Créteil. Italiaanse politie en fraudediensten namen inmiddels honderden valse Parma-hammen in beslag en 6.000 liter olijfolie. Coldiretti noemt dit nog maar hert tipje van de ijsberg. De Italiaanse concurrentie-autoriteiten Antitrust zullen verder onderzoek doen naar eventuele afspraken tussen pastaproducenten om de prijs kunstmatig te verhogen. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home