Vork en Mes

Thursday, October 18, 2007

Mondoh wint Fair Trade Award

De Vlaamse Fair Trade Award is uitgereikt aan Mondoh, een samenwerkingsverband van zes boerderijen die biologische producten vervaardigen op basis van lokale grondstoffen, of gebruik maken van ingrediënten uit de ontwikkelingslanden. Er waren achttien kandidaten voor de prijs, die 5.000 euro bedraagt. In de winkels van BioPlanet zijn de Mondoh-producten al verkrijgbaar.


Mondoh groeide uit een project van Vredeseilanden. Het merk wil met zijn producten een brug slaan tussen Noord en Zuid, met ingrediënten van Belgische bioboeren en ingrediënten van bioboeren in het Zuiden. Concreet levert dat combinaties op van bijvoorbeeld biologische vlierbloesem van de firma Pur Fruit uit Oeselgem met eerlijke rietsuiker van boerenorganisaties in Paraguay.


Naast vlierbloesemsiroop produceert Mondoh ook biologische koekjes, pompoen-sinaasappelgelei en een uienconfituur die Belgische bio-uien op smaak brengt met rietsuiker en Zuid-Afrikaanse fairtradewijn. De jury apprecieerde bij Mondoh vooral de mix van producten uit het Zuiden en het Noorden. Bovendien zijn drie van de vier voedselverwerkende bedrijven sociale werkplaatsen.


Volgens het Fair Trade Center steeg de detailhandelomzet van fairtradeproducten in 2006 met ongeveer 15 procent tegenover het jaar voordien. Darmee komt het omzetcijfer op 33,9 miljoen euro. De omzet uit groothandelsactiviteiten zou nog eens goed zijn voor 31,6 miljoen euro.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home