Vork en Mes

Wednesday, September 26, 2007

Jacht op blauwvintonijn verboden

De mediterrane landen van de Europese Unie mogen dit jaar niet meer op blauwvintonijn vissen. Dat heeft de Europese Commissie woensdag beslist. Het Europese quotum voor de vangst van deze bedreigde soort is immers al bereikt. De lidstaten mochten dit jaar in totaal 16.779 ton blauwvintonijn vangen. Het voortbestaan van de soort wordt bedreigd door overbevissing, te wijten aan het succes van de blauwvintonijn bij de consumenten, vooral in Japan


Op basis van de door de lidstaten ingezonden gegevens over de gevangen hoeveelheden concludeerde de Europese Commissie dat het quotum voor dit jaar is overschreden. De beslissing treft Cyprus, Spanje, Griekenland en Portugal. De Franse, Italiaanse en Maltese vissers staakten al deze zomer de jacht op blauwvintonijn. De Europese Commissie stelde vast dat de lidstaten het niet al te nauw namen met de rapportering van de gevangen hoeveelheden.


Europees Commissaris Joe Borg kondigde aan dat hij maatregelen zal nemen. Hij wil nog meer onaangekondigde inspecties uitvoeren. Borg sprak ook over compensaties voor lidstaten die hun plafond niet bereikten. Aan lidstaten die zich aan overbevissing bezondigden, kan Borg volgend jaar een kleiner quotum geven. De blauwvintonijn leeft in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan en kan in sommige gevallen tot 4,5 meter lang en 800 kilogram zwaar worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home