Vork en Mes

Monday, September 17, 2007

Vlaamse mossel is onzin

Vlaanderen en België bieden weinig perspectieven voor grootschalige aquacultuur. Dat zegt professor Patrick Sorgeloos, hoofd van het Laboratorium voor Aquacultuur aan de Universiteit Gent. Bij aquacultuur worden dieren in gevangenschap en op grote schaal gekweekt. Patrick Sorgeloos waarschuwt voor ambitieuze projecten die grote productie, hoge omzetten en veel nieuwe jobs beloven.


Dergelijke initiatieven hebben volgens hem weinig slaagkansen. Vlaanderen heeft er geen goed klimaat voor, want het water is hier meestal te koud. Bovendien ligt de arbeidskost te hoog en zit men met een tekort aan ruimte. Bovendien kan Vlaanderen volgens Sorgeloos vaak niet op tegen veel goedkopere massaproductie van bijvoorbeeld gamba's uit landen zoals Vietnam of China.


Volgens Sorgeloos moeten België en vooral Vlaanderen zich richten op nicheproducten met veel toegevoegde waarde. Daarbij denkt hij onder meer aan voeders, kaviaar of mosselzaad. Een aantal bestaande initiatieven bewijzen volgens hem dat dit mogelijk is. Daarentegen noemt hij een eigen Vlaamse mossel eigenlijk onzin, want de productie daarvan kan in Zeeland een vijfde goedkoper.
Vlaamse mossel is onzin

Vlaanderen en België bieden weinig perspectieven voor grootschalige aquacultuur. Dat zegt professor Patrick Sorgeloos, hoofd van het Laboratorium voor Aquacultuur aan de Universiteit Gent. Bij aquacultuur worden dieren in gevangenschap en op grote schaal gekweekt. Patrick Sorgeloos waarschuwt voor ambitieuze projecten die grote productie, hoge omzetten en veel nieuwe jobs beloven.


Dergelijke initiatieven hebben volgens hem weinig slaagkansen. Vlaanderen heeft er geen goed klimaat voor, want het water is hier meestal te koud. Bovendien ligt de arbeidskost te hoog en zit men met een tekort aan ruimte. Bovendien kan Vlaanderen volgens Sorgeloos vaak niet op tegen veel goedkopere massaproductie van bijvoorbeeld gamba's uit landen zoals Vietnam of China.


Volgens Sorgeloos moeten België en vooral Vlaanderen zich richten op nicheproducten met veel toegevoegde waarde. Daarbij denkt hij onder meer aan voeders, kaviaar of mosselzaad. Een aantal bestaande initiatieven bewijzen volgens hem dat dit mogelijk is. Daarentegen noemt hij een eigen Vlaamse mossel eigenlijk onzin, want de productie daarvan kan in Zeeland een vijfde goedkoper.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home