Vork en Mes

Saturday, September 29, 2007

Belgische eetgewoonten veranderen weinig

De Belg eet iets minder thuis of aan tafel, slaat al eens vaker een maaltijd over en nuttigt de maaltijd ietsje vaker alleen dan vroeger. Maar een grote verandering in Belgische eetgewoonten is niet vast te stellen. Dat blijkt uit een studie van VUB-onderzoekster Inge Mestdag. Het ideaalbeeld bestaat uit drie maaltijden per dag, op gezette tijden en in familieverband.


De Belgische eetgewoonten beginnen wel een beetje af te wijken van het ideaalbeeld. Er worden vaker maaltijden overgeslagen, er wordt meer buiten de vaste etenstijden gegeten, er wordt iets minder tijd genomen voor een maaltijd en eten gebeurt weleens tijdens andere activiteiten, zoals het televisie-kijken. In vergelijking met de jaren zestig eten Belgen ook vaker alleen en minder samen met de gezinsleden.


Er tekent zich ook een grotere variatie af in waar we eten. De eettafel staat steeds minder centraal, want er wordt meer buitenshuis, op kantoor of in de sofa gegeten. Maar een grote ommezwaai ziet Inge Mestdag niet. De eetgewoonten van de Belgen veranderen, maar volgens haar niet drastisch. Eten blijft in België, dat culinaire genoegens hoog acht, sterk geïnstitutionaliseerd en voorspelbaar.


De traditionele momenten - vooral voor lunch en avondmaal - blijven overeind. Slechts één vijfde van de totale wekelijkse eettijd brengen we alleen door. Ondanks het feit dat de Belg meer spendeert aan buitenshuis eten, de komst van fastfoodrestaurants en eetcafés, blijft eten een huiselijke aangelegenheid. Meer dan driekwart van alle tijd die aan eten wordt gespendeerd, wordt thuis doorgebracht.


Mestdag vond geen verband tussen de makkelijkere toegang tot voeding en alleen eten buiten de normale tijden. Het is niet omdat er een microgolf of een diepvriezer voorhanden is, dat mensen vaker aan self-catering doen of een grilliger eetpatroon vertonen. De gezinssituatie blijft de bepalende factor. Traditionele gezinnen met kinderen houden zich strakker aan het driemaaltijdenpatroon. Ze eten minder buiten de normale etenstijden en laten minder andere activiteiten toe tijdens de maaltijd.


Deze gezinnen eten ook vaker thuis en in elkaars gezelschap. Wie jong is en alleen woont, neemt het minder nauw met het stramien van de drie maaltijden. Werknemers die buiten de normale kantooruren werken, slagen er zelden in om de vaste etenstijden te respecteren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home