Vork en Mes

Monday, September 24, 2007

Aantal voedingswinkels op diepterecord

Het aantal voedingswinkels in België heeft een absoluut dieptepunt bereikt. Eind vorig jaar werden er nog 8.139 winkels, supermarkten en grootwarenhuizen geteld. Dat zijn er 187 minder dan in 2005. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventaris van de Belgische voedingsdetailhandel van het informatiebedrijf AC Nielsen. Het verlies is volledig te wijten aan de sluiting van superettes en traditionele winkels met een oppervlakte van minder dan 400 vierkante meter.


In 1970 waren er in ons land in totaal nog 34.900 voedingswinkels. In 1995 was dat aantal al gezakt tot 13.000. Het aandeel middelgrote winkels steeg wel voor het eerst sinds de jaren negentig. Die sector kende een aangroei met 0,6 procent. Het gaat om warenhuizen zoals Super GB Contact, Proxy Delhaize of Spar. Van dat type kwamen er in België vorig jaar 22 exemplaren bij. Ze maken 26,7 procent van de winkels uit.


Het aandeel van de grote supermarkten bleef stabiel, ondanks de komst van 12 nieuwe winkels. Ze nemen 53,4 procent van het aantal winkels voor hun rekening. Het gaat om winkels als Super GB, Carrefour en Colruyt. Het aandeel van de prijsbrekers, Aldi en Lidl, bleef vorig jaar met 14 procent nagenoeg gelijk, na een sterke groei de afgelopen jaren. Er kwamen nochtans 31 nieuwe vestigingen bij.


De kleinere winkels zoals superettes zijn goed voor 5,9 procent van het totale aantal. Wanneer er geen rekening wordt gehouden met de inflatie, steeg de omzet van de sector vorig jaar wel met 2,2 procent. Dat is één van de betere groeipercentages van de afgelopen tien jaar en het beste van de laatste drie jaar. Indien wel rekening gehouden wordt met de inflatie, dan groeide de omzet 4 procent.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home