Vork en Mes

Friday, July 27, 2007

Zuivel wel goed voor hart en bloedvaten

Jarenlang werden waarschuwende berichten de wereld ingestuurd dat zuivelproducten niet goed zijn voor hart en bloedvaten, maar onderzoekers van de universiteit van Cardiff beweren nu het tegendeel. Een halve liter volle melk per dag zou volgens de onderzoekers het risico op hartaanvallen en beroertes met twee derde kunnen verminderen. Melk, kaas en yoghurt behoren volgens de onderzoekers dan ook zeker tot een gezond dieet.


Volgens de Britse onderzoekers beschermen zuivelproducten tegen het zogeheten metabolisch syndroom, dat verband houdt met een grotere kans op diabetes, hart- en vaatziektes en beroertes. De symptomen ervan omvatten een hoge bloeddruk en een vetopstapeling ter hoogte van de buik. Voor het onderzoek werd een testgeroep mannen gedurende meer dan twintig jaar gevolgd.


Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen die volle melk dronken en kaas en yoghurt aten minder kans liepen op het metabolisch syndroom. Volgens de onderzoekers hebben zuivelproducten een gunstig effect op de manier waarop het lichaam vetten opslaat. Er waren volgens hen daarentegen geen aanwijzingen dat melkproducten tot cardiovasculaire problemen kunnen leiden. Melk, kaas en yoghurt behoren volgens hen dus zeker tot een gezond dieet.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home