Vork en Mes

Friday, July 06, 2007

Starbucks erkent Ethiopische koffies

De Amerikaanse keten Starbucks heeft een akkoord ondertekend met de Ethiopische regering. Daarbij erkent Starbucks dat Ethiopiƫ een aantal koffiemerken mag registreren. De overeenkomst moet Ethiopische boeren toelaten een eerlijker deel te ontvangen van de inkomsten die hun koffiemerken genereren. De Amerikaanse keten heeft de erkenning van twee koffiemerken lang tegengehouden.


Bijna drie jaar geleden wou Ethiopiƫ de namen van haar koffiemerken - Yirgacheffe, Harrar en Sidamo - laten registreren in diverse landen. De Europese Unie, Japan en Canada gingen daar onmiddellijk op in. De Verenigde Staten erkenden wel Yirgacheffe, maar blokkeerden op aanraden van Starbucks de registratie van de twee andere merken. Daardoor liepen de Ethiopische boeren belangrijke inkomsten mis.


Eind vorig jaar startte Oxfam International een campagne om de publieke opinie op het onrecht tegenover de Ethiopische koffieboeren te wijzen. Na maandenlang protest startte Starbucks in maart van dit jaar onderhandelingen met het Afrikaanse land. Dat resulteerde in een akkoord over de erkenning van de drie koffiemerken in de Verenigde Staten. Starbucks had eerder al beloofd de aankoop van koffie in Ethiopiƫ tegen 2009 te verdubbelen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home