Vork en Mes

Thursday, July 05, 2007

Prijsstijging zuivel onvermijdelijk

De meeste zuivelproducten worden dit jaar fors duurder in Europa. Volgens Milcobel, de grootste zuivelcoöperatie van België, zal de melk niet langer tegen kostprijs worden verkocht, wat de prijzen van kazen zoals mozzarella en cheddar met dertig tot veertig procent zou doen stijgen. Opgemerkt wordt dat de wereldmarkt voor melk is omgeslagen. Er is nu sprake van schaarste, wat zich volgens Milcobel vertaalt in de melkprijs.


Volgens de melksector beginnen ook de supermarkten langzaam te beseffen dat de situatie is veranderd. Ze zien zich volgens Milcobel verplicht in korte tijd aanzienlijke prijsverhogingen door te voeren. Daarbij wordt opgemerkt dat de prijs voor halfvolle drinkmelk in Nederland al gestegen is van 0,29 euro per liter tot 0,45 euro. Dat is een stijging van bijna 50 procent. In België bedroeg die prijs 0,44 euro en die is al toegenomen tot 0,52 euro per liter.


Maar de prijsverhoging voor melk werd volgens Milcobel nog niet doorgetrokken naar alle zuivelproducten. Tot nog toe is kaas volgens de coöperatie redelijk stabiel gebleven in prijs, maar voorspeld wordt dat daar dit jaar nog verandering in komt. Voor soorten zoals cheddar en mozzarella zou vanaf september al moeten rekening gehouden worden met prijsstijgingen van dertig tot veertig procent.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home