Vork en Mes

Thursday, July 26, 2007

Franse boete voor Leonidas

De Belgische pralinefabrikant Leonidas moet van de Franse concurrentieautoriteiten een boete van 120.000 boete betalen voor de overtreding van de wet op de vrije concurrentie. Leonidas had Franse detailhandelaars verplicht om zijn chocolade en pralines bij een welbepaalde verdeler te kopen, wat volgens de Franse marktregulator een flagrante inbreuk op de vrije concurrentie betekent.


Omdat Leonidas de Franse detailhandelaars verplichtte om zijn chocolade en pralines bij een welbepaalde verdeler te kopen, hadden de kleinhandelaars hadden volgens de Franse concurrentieautoriteiten geen vrije keuze over hun leverancier. “Dat is een flagrante inbreuk op de vrije concurrentie,” zegt de Franse marktregulator in een officiële mededeling. Het onderzoek kwam er op verzoek van de Franse minister van economie.


Leonidas biedt meer dan honderd soorten pralines aan. Het Brusselse bedrijf heeft 1.400 vestigingen, verspreid over vijf continenten. In België telt Leonidas 350 vestigingen. In Frankrijk zijn dat er ongeveer evenveel terug te vinden. Daarnaast zijn er winkels in wereldsteden als Londen, Rome, Sydney, Hongkong, Tokio en New York. De geschiedenis van de keten gaat terug naar de periode voor de tweede wereldoorlog, toen Léonidas Kestekides in Vlaanderen verschillende tearooms opende.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home