Vork en Mes

Saturday, July 14, 2007

Belg koopt minder verse vis

In België daalde het aangekochte volume verse vis, week- en schaaldieren per hoofd vorig jaar met 15 procent. In totaal kocht de Belg vorig jaar gemiddeld 5,80 kilogram verse vis, één kilogram minder dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse Centrum voor Agro- en Vismarketing (VLAM). De organisatie wijt dit voornamelijk aan de tegenvallende mosseloogst. Ook zoekt de Belg naar diepvriesvis als alternatief voor de duurder geworden klassieke verse vissoorten.


Het aangekochte volume is wel gedaald, maar toch zijn de bestedingen gestegen, omdat vis duurder is geworden. De gemiddelde prijs voor verse vis, week- en schaaldieren bedroeg vorig jaar 9,96 euro per kilogram. Per hoofd werd 57,8 euro uitgegeven aan vis. Verwerkte vis blijkt dan weer een groeiend segment te zijn. Bijna de helft van het aangekochte volume vis, week- en schaaldieren is verwerkt. Nochtans is ook de prijs van verwerkte vis gestegen.


Per hoofd werd vorig jaar 1,65 kg diepvriesvis gekocht of 3,1 procent meer dan het jaar voordien. Daarnaast blijkt dat de viskleinhandel een belangrijk verkoopkanaal is, hoewel het aantal vishandelaars jaarlijks lichtjes daalt. De laatste jaren is er overigens een duidelijke groei te merken voor de discounters en buurtsupermarkten, al was het vorig jaar voor deze kanalen een minder goed visjaar door het slechte mosselseizoen.


Tot slot blijkt dat alleenstaanden vis, week- en schaaldieren kopen in de supermarkt. De gespecialiseerde viswinkels krijgen dan weer vooral tweeverdieners, gepensioneerden en kostwinners over de vloer.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home