Vork en Mes

Sunday, July 29, 2007

Belg betaalt maaltijd relatief duur

In tegenstelling tot de Nederlander betaalt de Belg meer geld voor zijn brood, vlees, melk, kaas en eieren dan het Europese gemiddelde. Volgens een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, betaalt de Belg voor voeding en niet-alcholische drank ongeveer 10 procent meer dan de gemiddelde Europeaan. In Nederland liggen de prijzen voor die producten 12 procent lager dan het gemiddelde.


Het meest opvallend zijn de prijsverschillen voor zuivelproducten en brood. Terwijl de Nederlander voor melk, kaas en eieren 22 procent minder betaalt dan het Europese gemiddelde, moet de Belg in vergelijking met dat gemiddelde negen procent meer ophoesten. De Belgische consument betaalt ook voor brood en granen negen procent meer, terwijl die prijzen in Nederland elf procent onder het gemiddelde liggen.


Uit het vergelijkend onderzoek blijkt dat eten en drinken in Europa nergens duurder is dan in Denemarken. Daar ligt de prijs 42 procent hoger dan het Europese gemiddelde. Daarna volgen Ierland (25 procent), Finland (20 procent) en Zweden (19 procent). Goedkoop leven kan men dan weer in Bulgarije, waar voeding en niet-alcoholische dranken 44 procent minder kosten dan het Europese gemiddelde.


Voor tabak en alcohol situeert Belgiƫ zich op het Europese gemiddelde. Alcoholhoudende drankjes zijn het duurst in Ierland, waar de prijs 81 procent hoger dan het gemiddelde. Ook in Finland, Groot-Brittanniƫ en Zweden betaalt men bovengemiddeld veel voor een pintje of een glas wijn. Rokers doen de beste zaken in de Baltische staten of de Balkan, waar tabak vaak minder dan 30 procent van het Europese gemiddelde kost. In Groot-Brittanniƫ zijn sigaretten dan weer dubbel zo duur als het gemiddelde.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home