Vork en Mes

Friday, May 25, 2007

Alpro Soya investeert in nieuwe fabriek

Alpro Soya investeert 15 miljoen euro in de bouw van een nieuwe ontpellingsfabriek tussen Wevelgem en de Leie. Dat heeft de dochter van de Belgische voedingsgroep Vandemoortele bekend gemaakt. Alpro, een producent van sojaproducten, heeft daarvoor een bedrijventerrein van Italcementi aangekocht. De nieuwe fabriek moet eind volgend jaar in gebruik worden genomen.


Alpro kocht in maart van de betonfabriek CCB Italcementi Group een aanpalend terrein van 1,2 hectare voor de bouw van een nieuwe pelfabriek. Voor die nieuwe installatie gebruikt Alpro binnenkort als eerste bedrijf in Wevelgem de Leie voor de aanvoer van grondstoffen. Op jaarbasis betekent dat duizend vrachtwagens minder op de Belgische wegen, wat de uitstoot van koolstofdioxide fors beperkt.


Toen de industriezone Wevelgem-Zuid in de jaren tachtig werd bedacht, was dat met de bedoeling watergebonden bedrijven aan te trekken. Een kwarteeuw later is Alpro echter het eerste bedrijf dat de Leie effectief gebruikt. Andere bedrijven wachten af tot de Leie ook in Kortrijk aangepast is voor schepen tot 1.350 ton. De sojabonen komen van de plaats van de teelt - vooral Zuid-Braziliƫ, Canada en China - in gesloten containers naar Alpro Soya.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home