Vork en Mes

Wednesday, June 06, 2007

Reddingsplan voor paling

Experts van de lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een reddingsplan voor de paling. Afgesproken is dat een belangrijk deel van de jonge palingen die worden gevangen, verkocht moet worden binnen de Europese Unie om de stocks van de rivieren opnieuw aan te vullen. De ministers van landbouw hadden eerder al twee keer geprobeerd een akkoord te bereiken over een actieplan voor de paling.


Volgens het Europese compromis zou 35 procent van de jonge palingen die de Europese vissers vangen, verplicht verkocht moeten worden binnen de Europese Unie met het oog op de aanvulling van de stocks in de rivieren. Dat percentage wordt elk jaar verhoogd en zou tegen 2013 zestig procent bereiken. Wel is bepaald dat de palingen minstens 20 centimeter moeten meten.


Dit laatste is een tegemoetkoming aan de Franse en Spaanse vissers, die vreesden dat ze minder zouden kunnen verdienen aan de verkoop van glasalen, die minder dan 12 centimeter meten en zeer gegeerd zijn op de Japanse en Chinese markten. Restaurantuitbaters vrezen echter dat het reddingsplan de schaars beschikbare paling onbetaalbaar zal maken. Er wordt gewag gemaakt van een verkoopprijs tot 25 euro per portie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home