Vork en Mes

Thursday, June 07, 2007

Natuurlijke zoetstof uit Zuid-Amerikaans kruid

Het landbouwconcern Cargill werkt samen met Coca-Cola om een nieuwe calorievrije, natuurlijke zoetstof op de markt te brengen. De zoetstof zou gemaakt worden op basis van stevia, een Zuid-Amerikaans kruid. Cargill gaf echter geen verdere details vrij over het project. Coca-Cola zou volgens The Wall Street Journal 24 patentaanvragen hebben ingediend voor het product, dat de naam Rebiana heeft meegekregen.


Coca-Cola wil de nieuwe zoetstof gebruiken in een aantal van zijn dranken. Bovendien wordt verwacht dat Cargill het product ook zal verwerken in een aantal van zijn voedingsproducten. In de Verenigde Staten is stevia alleen goedgekeurd voor een gebruik in diëten, maar niet als voedingssupplement. “De eerste markten voor stevia zullen dan ook wellicht buiten de Verenigde Staten gezocht worden,” aldus het magazine Foodnavigator.


In total is stevia al in twaalf landen goedgekeurd als voedingssupplement, waaronder Japan, Brazilië en China. Cargill zou echter werken aan klinische proeven om de Amerikaanse Food and Drug Administration ervan te overtuigen de zoetstof ook in de Verenigde Staten te kunnen gebruiken als een voedingssupplement. Veel van de traditionele zoetstoffen zijn gebaseerd op een aantal siropen, maar die zouden voor gewichtsproblemen kunnen zorgen.


De stevia behoort tot de familie van de margrieten en is volgens de producenten de enige natuurlijke zoetstof ter wereld met een nulwaarde aan calorieën, koolstofhydraten en een zerowaarde op de glycemische index, de invloed van de consumptie van een product op de bloedsuikerspiegel. Stevia-extracten zouden driehonderd keer zoeter zijn dan suiker, maar met hoge concentraties een bittere of likeurachtige nasmaak hebben.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home