Vork en Mes

Monday, June 18, 2007

Liers Vlaaike wil Europese erkenning

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing heeft aan acht Lierse bakkers een oorkonde overhandigd. Daarin staat dat het Liers vlaaike erkend werd als Vlaams traditioneel streekproduct. De Lierse burgemeester Marleen Vanderpoorten en gemeenteraadslid Jan Hendrickx werden bij die gelegenheid gebombardeerd tot meter en peter van de Orde van het Liers Vlaaike. Die gaat nu een aanvraag indienen voor een Europese erkenning.


Het Liers vlaaike is met 300 jaar één van de oudste streekgebakjes uit de provincie Antwerpen. De bakkers van de Orde werken met een standaardrecept dat weinig afwijkt van het origineel. "Het behalen van een certificaat van streekproduct wint aan belang,” benadrukte Jo Van Caeneghem van VLAM. "Het weerspiegelt de gastronomische identiteit van de stad of gemeente.”


Bovendien levert een erkenning volgens Van Caeneghem ongelofelijk veel promotie op die vaak onderschat wordt. “Mensen komen van heinde en verre om dat ene product nog eens te proeven of te ontdekken,” voerde hij aan. “Momenteel telt Vlaanderen 56 streekproducten. Ten opzichte van andere omringende landen hebben we, wat het Europees label betreft, heel wat achterstand in te halen. Enkel de mattentaarten uit Geraardsbergen zijn erkend.”


De procedure voor zo'n Europese erkenning duurt bijna twee jaar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home