Vork en Mes

Thursday, June 21, 2007

Lichte groei op Belgische kaasmarkt

De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 11,7 kilogram kaas voor zijn huishoudelijk gebruik. Dat vertegenwoordigt een budget van bijna 95 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Landbouw en Visserij (VLAM). Zowel in volume als besteding betekent dat een groei met 1 procent in vergelijking met de cijfers van het jaar voordien. De hardekorstkaas blijft het belangrijkste type met 55 procent van het gekochte kaasvolume.


Met 10,6 kilogram per hoofd is de Vlaming een kleinere kaaskoper dan de Waal (13,4 kg) en de Brusselaar (12,8 kg). Het Vlaamse kaasverbruik kende een kleine achteruitgang van 1 procent, maar op nationaal vlak werd er een groei genoteerd van bijna 2 procent. De gemiddelde kaasprijs bleef vorig jaar stabiel op 8,09 euro/kg. Bijna alle Belgische gezinnen kopen minstens één keer per jaar kaas.


De hardekorstkaas blijft met een volumeaandeel van 54,5 procent het belangrijkste kaastype binnen het kaasassortiment, al moet de sector wel terrein prijs geven. In 2000 was dit segment goed voor 56,3 procent. De winnaars zijn de halfharde en de verse kazen. Het halfharde segment steeg in de periode 2000 tot 2006 van 6,8 naar 7,9 procent in volumeaandeel. Het versekaassegment steeg in dezelfde periode 5,8 naar 6,8 procent.


Binnen het kaasassortiment is de gezondheidstrend naar de dieetkazen gestopt. Het aandeel van dieetkazen binnen het volume hardekorstkazen is vorig jaar gedaald van 11 procent naar 10 procent. Een trend naar natuurlijke producten tekent zich wel af binnen de categorie van de verse witte kazen. De grootste kaasverbruikers zijn de gezinnen met kinderen. Zij nemen 47 procent van het gekochte volume voor hun rekening.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home