Vork en Mes

Wednesday, June 13, 2007

Internationale prijs voor Leffe Blond

Het Belgische abdijbier Leffe Blond heeft van het International Taste and Quality Institute (ITQI) de crystel award gekregen. De prijs werd toegekend nadat Leffe Blond drie jaar op rij de hoogste onderscheiding heeft gekregen. Het abdijbier is één van de vier global brands van InBev. De wereldwijde omzet van het bekroonde Belgische abdijbier is de voorbije tien jaar meer dan verdrievoudigd.


Leffe wordt op dit ogenblik in meer dan zestig landen op de markt gebracht. Het Leffe-bier werd oorspronkelijk gebrouwen door de norbertijnen, die in 1152 de abdij van Leffe stichtten en in 1240 de brouwerij van Saint-Médart, aan de overkant van de Maas, verwierven. De brouwerij werd naar de abdij zelf overgebracht. De abdij bleef eeuwenlang bier brouwen om in het eigen levensonderhoud te voorzien.


In 1796 werd de abdij echter opgeheven door de republikeinen. De brouwerij bleef nog werken tot in 1809. In 1952 verkreeg Brouwerij Lootvoet in Overijse de licentie om bieren onder de naam Leffe uit te brengen. In 1977 werd deze brouwerij overgenomen door Artois, voorloper van het huidige InBev-concern, die de brouwerij in 1980 wegens te kleine capaciteit sloot. Sindsdien worden de bieren gebrouwen door brouwerij in Mont-Saint-Guibert.


Het ITQI bestaat uit professionele juryleden, waaronder Europese topkoks, drankexperts en sommeliers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home